Okstindan
Nord-Norges tak

Hvorfor sitte inne, når alt håp er ute?

Tømmerstokkene på Oksfjellet
Fortalt av Olav Bessedør til Dag Brygfjell.

Et område i det mektige Okstindmassivet heter Oksfjellet. Her ligger bl.a Litlokstinden som er 1514 m.o.h.. I denne høyden består naturen for det meste av gråstein. Her finnes noen snøskavler som ikke tiner i løpet av korte sommermåneder, og her finnes noen mindre tjønner. Denne historien handler om noe merkelig i en av disse tjønnene.


På bildet står en mann som har vært gjeter i Bessedør i sine unge dager. Han heter Mikal Sivertsen og står som nummer to fra venstre i ”amerikaklær”. Sammen med ham står tre andre med navn Mikal. Til høyre for Mikal Sivertsen står Mikal Kristiansen Bessedør, deretter Mikal Jacobsen Rabliås og Mikal Linvik. Til venstre for Mikal Sivertsen står Kristian Mikkelsen, og i bakgrunnen på høyre side står Ingebrigt Kristiansen Bessedør, broren Kristian Kristiansen Bessedør og Jacob Bang Rabliås.


Bildet er tatt i Bessedør i forbindelse med at Mikal Sivertsen var på Norgesbesøk i 1935. Mikal Sivertsen reiste til Amerika 17 år gammel. Bakgrunnen for Mikals besøk i Bessedør var at han hadde vært gjeter i Bessedør omkring 1885. Engang hadde han tatt turen opp på Oksfjellet. Her hadde han kommet over en liten tjønn med en stor tømmerstokk. Mikal trodde nesten ikke sine egne øyne da han fant en tømmerstokk så høyt til fjells, så han gikk ut på stokken og sto og vugget på den for å være helt sikker på hva han hadde sett. Da Mikal reiste til Amerika, gikk historien i glemmeboken, men i 1935 var Mikal tilbake for å få bekreftet den merkelige oppdagelsen. 64 år gammel og plaget med astma tok han seg oppover det bratte Oksfjellet for å finne tilbake til tjønna med stokken. På Bessedør kunne de se ham da han tok seg oppover fjellet helt alene, og i ettertid forundrer Olav Heggmo Bessedør seg over at han ikke ble med Mikal Sivertsen opp på Oksfjellet for å hjelpe ham med å lete etter tjønna med tømmerstokken.


Mikal Sivertsen kunne ikke finne tilbake til tjønna med tømmerstokken, men var helt overbevist om hva han hadde sett der oppe på Oksfjellet.